Boru döşeme ve guruplandırma işlemleri tamamlandıktan sonra seçilen başlangıç noktasına kolektör monte edilecek ve boru ağızları kolektöre bağlanacaktır. Seçilen kolektördeki gidiş ve dönüş vanaları uygulanan yerdeki boru gurubu kadardır. Kolektör mevsimine göre ısı kaynağından ve soğutma ünitesinden gelen sıcak veya soğuk suyun döşenen borulara dağıtılması ve toplanarak tekrar ısı kaynağına gönderilmesi işlevini yapar. Yerden ısıtma sektöründe ürün ömrü ve enerji tasarrufu açısından dikkat edilmesi gereken en önemli kalemlerden bir tanesi de kolektördür. Kolektör ısı kaynağından bağımsız olarak gidiş-dönüş sularının debilerine, basınçlarına ve ısılarına müdahale ile de mükellef olmalıdır.Bugüne kadar incelediğimiz uygulamalarda piyasada kullanılan kolektörlerin büyük bir çoğunluğunun bahsedilen işlevleri karşılamadığını, sadece dağıtım ve toplama görevi yaptığını tespit eden kadromuzca geliştirilen Axem yerden ısıtma kolektörleri, üzerine yerleştirilen elektrik otomasyonlu sirküle pompası, termostatik vana, kapalı genleşme tankı ve karışım vanası ile hem tam fonksiyonlu olarak çalışmakta ve istenilen konforu sağlamakta, hem de ısı kaynağında oluşabilecek ısı ve basınç değişikliklerinden meydana gelebilecek sorunları ortadan kaldırmaktadır.
Kolektörlerimiz ve bağlantı vanaları 304 paslanmaz çelikten yapılmış ve iki yıl garantilidir. Üzerinde bulunan gösterge sayesinde basınç ve sıcaklık her an kontrol altındadır ve istenildiğinde müdahale yapılarak gerektiğinde değişiklik yapılabilmektedir. Basınç denge kabı sayesinde yüksek basınç otomatik olarak dengelenebilmektedir. Böylece yerden ısıtma borularının yüksek basınç altında patlama yapma ihtimali ortadan kaldırılmıştır. Termostatik vana ve karışım vanası sayesinde ısı kaynağından istenilenden yüksek dereceli su geldiğinde de ortam ısısının öngörülen değerin üzerine çıkması engellenmekte; karışım vanası vasıtası ile sıcak su tekrar ısı kaynağına gönderilerek hem ortam ısısı dengelenmekte hem de ısı kaynağının sık sık devreye girerek boş yere enerji sarf etmesi durdurulmaktadır. Elektrik otomasyonlu sirküle pompası sayesinde yerden ısıtma borularının gurup boyları 120 m ye kadar uzatılabilmekte böylece mekanın ısı kontrolü örneğin 10 gurupla halledilmek yerine 6-7 gurupla aynı görev yerine getirilmekte bu da işçilik ve malzeme tasarrufu sağlamaktadır. Yine pompa sayesinde borularda devir daim yapan suyun basınç kayıpları telafi edilerek tüm guruplarda eşit debi (akım hızı) sağlanarak homojen ısı dağılımı gerçekleştirilmektedir. Elektrik otomasyonu ortam istenilen ısıya ulaştığında devir daimi kontrol ederek gerektiğinde akım kesilip suyun tekrar ısı kaynağına giderek tekrar ısıtılması engellenmekte bu işlevde yine enerji tasarrufu ve ortam ısısının dengede tutulmasını sağlamaktadır. Görüldüğü üzere axem yerden ısıtma kolektörleri gerek enerji tasarrufu gerekse güvenlik açısından çift etki ile maksimum konfor ve verimde çalışmaktadır.
İstenildiğinde mekân içerisindeki bölümlerdeki ısılar örn. Odalar gurup vanaları sayesinde ayrı ayrı kontrol edilebilmekte kimi bölüm çok ısıtılırken kimi bölüm daha az ısıtılabilmekte ve kimi bölüm ise tamamen kapatılma şansına sahiptir. Ancak zaten hesaplarımızda mekan içindeki bölümlere döşenecek boruların verecekleri ısılar tespit edilerek ortamı istenilen seviyede ısıtacak şekilde döşendiği için bu müdahaleye gerek kalmamaktadır. Mekan içindeki herhangi bir bölümün tamamen kapatılması eşit ısı dağılımını bozacağı ve ortamda çok az da olsa sıcak soğuk hava akımı yaratacağından tavsiye edilmemektedir. Bu şikayet özellikle petekli sistemlerde görülmekte peteğe yakın yerler sıcak uzak bölgeler daha soğuk olmaktadır. Yerden ısıtma sisteminde ısı her yerde istenilen seviyededir.